Må jeg rense min hjelm med petroleum?
Hjelmskaller lavet af kompositmaterialer tager ikke skade af kontakt med petroleum eller andre opløsningsmidler. Hjelmskaller lavet af thermoplastik og især de beskyttende polystyren inderskaller må aldrig komme i kontakt med sådanne opløsningsmidler, som påvirker den kemiske sammensætning drastisk. Effekten af opløsningsmidler gør materialerne ude af stand til at beskytte dit hoved ved sammenstød. Af samme årsag er det anbefalingsværdigt kun at påføre klistermærker på den ydre skal, hvis den er lavet af kompositmaterialer.

Hvordan kan jeg rense min hjelm?
For at undgå aggressive kemikalier og affarvede dekorationer, bør hjelmens yderside vaskes i mildt sæbevand. Komfortpolstringen (ikke aftageligt) og hagerem bør renses med en opvredet blød klud og efterlades indtil hjelmen er helt tør. Aftagelig polstring kan renses ved at følge vaskeanvisningen.


Må jeg male min hjelm?

Mange malingstyper indeholder aggressive opløsningsmidler, som kan svække de molekylære kæder i thermoplastiske materialer, og gøre dem skrøbelige og ude af stand til at gøre de var lavet til. Hjelmfabrikanter benytter maling der indeholder opløsningsmidler, som ikke er aggressive, disse testes udførligt ved fabrikation og påføring. Hjelmskallerne forberedes for at garantere at malingen binder.

Hvorfor bør jeg ikke sætter klistermærker på min hjelm?
De fleste klistermærker har lim som indeholder aggressive kemikalier, der kan svække thermoplastikkens molekylære kæder. De dekorative klistermærker, som benyttes af hjelmfabrikanten, har lim som ikke indeholder aggressive opløsningsmidler. Klistermærkerne bliver forsvarligt testet ved fabrikation og påføring.


Hvordan laves en hjelm?

En hjelm er lavet af tre basiskomponenter. En ydre hård skal som distribuere energien fra et slag ved at krakelere. En blød inderskal som absorberer og spreder den tilbageværende energi gennem deformation og destruktion. Fastholdningssystemet som holder hjelmen på plads og sikre at inder- og ydreskal kan udtjene deres formål. Udover de tre basiskomponenter kan hjelmen være udstyret med visir, solbrille, komfortpolstring, ventilationssystem og kommunikationssystem.

Hvordan kan jeg se om en hjelm er godkendt?
ECE 22 regulativet foreskriver at alle hjelme skal bære en label, som skal syes fast til fx hageremmen. Denne label indeholder overensstemmelsesmærket, overensstemmelsesnummeret og hjelmens produktionsserienummer. Overensstemmelsesmærket er et stort E efterfulgt af et nummer, begge indskrevet i en cirkel. Nummeret henviser til det land hvor hjelmen har opnået overensstemmelse. Fx betyder E3 at hjelmen er godkendt i italien, E1 i Tyskland o.s.v. Hjelme som er godkendt i eksempelvis Italien er automatisk godkendte i Danmark.


Hvad er en godkendelse?

For at en hjelm kan markedsføres frit, skal den være i overensstemmelse med den standard som håndhæves i de forskellige lande. Standarden indeholder både tekniske og administrative krav. Godkendelsen viser altså at hjelmen er i overensstemmelse med standarden.

Kan en hjelm blive for gammel?
Forskning har ikke kunnet påvise at materialer som bruges i hjelme nedbrydes udelukkende på grund af tidens tand. Ikke desto mindre er det sandsynligt at ekstreme kulde- og varmepåvirkninger og kontakt med olie- og benzindampe har en indflydelse på hjelmmaterialerne. Derudover udsættes hjelme ofte for mindre stød af forskellig karakter som kan begrænse hjelmens effektivitet. Af disse grunde, og af hensyn til hjelmens polstring og den tekniske udvikling, som betyder mere moderne og sikre hjelme, er det anbefalelsesværdigt at udskift en hjelm efter 5 års brug. Ved intensiv brug dog tidligere. Hvis hjelmen udsættes for et hårdt slag, og selv om der ikke er skade at se, bør den udskiftes.


Kilde: AM Motor
Nyhedsbrev :
Webshop og webdesign: eventa.dk